DSC_0169

Семинар на ENCATC, гр. Прага, Чехия, 2018

На проведения през месец май в гр. Прага, Чехия семинар на ENCATC във връзка с Дните за изграждане на капацитет на ENCATC и Денят „Младежта в действие“, което е ново проектирано допълнение към програмата на ENCATC, насочена към студентите, изучаващи културно управление и културни политики (2nd ENCATC Capacity Building Days and Youth in Action Day), проф. д-р Евгени Велев и студентката Деница Пламенова Крумова от специалността „печатни комуникации“ към ФБКН, която е посланик на УниБИТ на ENCATC, участваха в работната програма и в предварително заложените посещения, работни срещи и опознавателни обиколки на знакови обекти на чешкото културно наследство, културни и художествени институции и организации.

По време на семинара, който се проведе в едно от мултифункционалните сценични пространства на Театралния факултет в Академията за сценични изкуства в Прага, двамата участници взеха активно участие в разискванията по изнесените докладите и презентации, свързани със застъпничеството в контекста на Европейската година на културното наследство през 2018 г., с използването на дигиталните технологии за подобряване на предлаганите културни услуги и привличането на нови аудитории и публики, с популяризирането и презентирането на нематериалното културно наследство, с въвеждането на иновациите в областта на културното наследство и с ролята на Съвета на Европа в сферата на културата и образованието за стимулиране на дейностите им за включване на гражданското общество и подрастващите поколения в процесите на личностно и общностно развитие. Разисквани бяха и въпроси относно ролята на европейските мрежи за насърчаване устойчивостта на професионалния, културен и художествен сектор и новите тенденции в развитието на аудиториите и публиките в музейните институции.

При посещението си в Центъра за архитектура и планиране на градовете(CAMP) проф. Велев и Деница Крумова заедно с останалите участници в Семинара, разгледаха новия информационен център с изложбена зала, снабдена с уникални екранни проекционни съоръжения и закрит амфитеатър, където се провеждат публични дебати, изяви на местни и чуждестранни експерти, семинари, прожекции и други специализирани дейности. Домакините запознаха участниците с основната мисия на CAMP насочена към подобряване на настоящата форма на публичен дебат, относно развитието на Прага и към информирането на архитекти, дизайнери, инвеститори и граждани за проблемите и перспективите пред чешката столица.

В програмата бяха предвидени организирани посещения на Пражката общинска къща, Народния театър и Националния театър с професионален гид, който запозна участниците в Семинара с историческите факти, относно основаването и функционирането на тези културни институции в съвременни условия. Във времето извън ангажираността им по основните и съпровождащи дейности по програмата на семинара, проф. Велев и Деница Крумова посетиха Музея за съвременно изкуство „DOX“, Чешката национална галерия, Музеят на Алфонс Муха, Националния музей на Чехия, Музей „Кампа“ Музея за декоративни изкуства в Прага и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *