IMG_4755

Културно иновативно събитие „Творческа вечер“ на проф. Велев, гр. Велико Търново

В гр. Велико Търново бе проведено, организираното в съответствие с задачите на проекта, културно иновативно събитие „Творческа вечер“ на проф. Велев, на което участие взеха голяма част от членове на научноизследователски екип, студенти от бакалавърската програма „Информационни ресурси на туризма“, магистърска програма „Музеен и арт мениджмънт“ и докторанти към ФБКН при УниБИТ (проф. дфн Иванка Василева Янкова, проф. д-р Евгени Кирилов Велев, доц. д-р Мюмюн Мюмюнов Тахиров, гл. ас. д-р Камелия Миткова Нушева, д-р Радослав Милев Кацаров, д-р Красимир Иванов Димитров, докторант Мериян Евгени Велева, студент Маргарита Иванова Григорова, студент Антоанета Станчева Колева и др.).

Организатори на събитието бяха УниБИТ, Регионална народна библиотека „Петко Рачев Славейков“ и Регионална художествена галерия „Борис Денев“ и състояло се в изложбените пространства на художествената галерия „Борис Денев“. Събитието бе удостоено с присъствието на местни поети, художници, културни дейци и представители на местното самоуправление и териториална администрация, възпитаниците на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, ученици от СУ „Емилиян Станев“, режисьори, актьори и студенти и голяма част от участниците в представителна изложба на художници – преподаватели във Факултета по изкуствата при Нишкия университет, състояла се по същото време в изложбената зала „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново. В рамките на събитието бе подредена и организиран вернисаж на изложба от творби на Евгени Велев (рисунки, графики, ескизи и малка пластика), Маргарита Иванова (керамика, рисунки, ескизи) и студенти от различни специалности от Факултута по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св.СВ. Кирил и Медодий“ (живопис, графика и скулптура).
По време на литературното четене, учениците от СУ „Емилиян Станев“ изпълниха поредица от музикални инструментални пиеси и импровизации. Стихове от поетичните книги „Последно за сянката ми“ и „Мантинели на душата“ прочетоха проф. Янкова, д-р Нушева, Антоанета Колева и ученици от двете училища. Откъси от романа „Най-дългия таратор“ прочетоха проф. Тахиров и Антоанета Колева. Представяне на цялостното творчество на проф. Велев бе направено от проф. Тахиров и поета Здравко Попов.
На импровизирана дискусия, проведена в края на събитието бяха разисквани редица въпроси, свързани с формирането на естетическо отношение и възпитание на нови публики, повишаване на общественото разбиране за изкуството и културата, развитие на визуалната култура в публичното пространство като контекст за изкуството и нейната ролята в образователно-възпитателния процес, особености на творчеството и креативността в различните етап на образование, възпитание и формиране на ценности, чувствителност към новото или необикновена творческа инициативност в реална социокултурна среда, гъвкавост и оригиналност на визуалното мислене и творческо въображение и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *