italy-2015-florence2

ИТАЛИЯ, 2015 – МИЛАНО, ЕКСПО… И ОЩЕ НЕЩО Пътуване с изследване на събития и обекти, свързани с иновативните подходи в образованието по изкуства през целия живот

Биеналетата на изкуствата произлизат от международните индустриални изложения. През тази година Италия бе домакин на два подобни форума – на Венецианското биенале и на Експо 2015 в Милано. Столицата на бившето херцогство, настояща столица на най-индустриално развитата област в Италия – Ломбардия, заслужава събитие с такова значение. Отново България не бе представена сред 140-те страни участнички, но на изложението имаше българско присъствие. По покана на организаторите (вестник „Кориере дела Сера”) за арт проявите младият художник от Дряново Дончо Дончев символично представи страната ни. Паралелно с експонирането на промишлени и селскостопански стоки, на всички изложения от подобен характер неизменно има съпътстващи арт събития. Две седмици на живо младият български творец Дончо Дончев представи проекта си „Отражения”, куриран от известния швейцарски галерист Арминио Скиоли. Много европейски и световни артисти са участници в артпрограмата, като световноизвестния британски кино- и театрален режисьор, сценарист и художник Питър Грийнауей, италианския художник на исторически костюми Матео Гуарнача, творци от Полша, Германия и др. 

Освен столица на модата, индустрията, търговията, образованието и изкуството Милано е и голям банков център. Сградата на Борсата – сърцето на финансите в града – е особено забележителна с гигантския 11-метров пръст на концептуалиста Маурицио Кателан, също носител на награда от Венецианското биенале. Монументът носи заглавието „L.O.V.E.“, а в основата на постамента е гравиран текстът „Поставено за любов”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *